Ce trebuie sa faci in caz de cutremur!

In cazul in care apare un cutremur major de peste 6 grade pe Richter in urmatoarele zile sau saptamani, trebuie sa invatam regulile astea minime de comportament, chiar si citirea lor ne ajuta findca in cazul cutremurului ni le amintim. Inainte sa cititi linkul bagati bine la cap urmatoarele sfaturi.

DACA ARAGAZUL SAU CENTRALA SUNT PORNITE IN TIMPUL CUTREMURULUI PRIMA DATA TE INDREPTI SPRE ELE SI LE OPRESTI!

NU TE PANICA! INCEPE SA TE ROGI SA FI PROTEJAT! FUNCTIONEAZA!

DACA TE ALFII LA UN ETAJ SUPERIOR NU INCERCA SA COBORI PE SCARI, POT SA CADA.  SAU LIFTUL SA RAMANA BLOCAT SAU SA SE RUPA!

DACA TE AFLII LA UN ETAJ SUPERIOR NU TE BAGA SUB O MASA, CAUTA UN OBIECT MASIV LANGA CARE SA STAI, SI PROTEJEAZA-TI CAPUL! IN NICI UN CAZ NU INTRA SUB O MASA, MAI BINE CAUTA SA STAI SUB UN BIROU DAR SUB O MASA NU FINDCA NU TE VA PROTEJA!.

IN NICI UN CAZ NU STA SUB TOCUL DE LA USA, E O TEORIE DE DEZINFORMARE CARE NE-A FOST BAGATA IN CAP ACUM MULT TIMP.!

IMEDIAT DUPA CE CUTREMURUL SE TERMINA IESI AFARA SI INDEPARTEAZATE DE BLOCURI SAU STALPI DE CURENT!.

DACA NU ESTI RANIT CAUTA SA AJUTI OAMENII RANITI.!

NU FURA IN TIMPUL PANICII !!! DACA GASESTI PORTOFELE SAU ALTE LUCRURI DE VALOARE IALE IMEDIAT DE PE JOS SI PASTREAZALE SA LE PREDAI POLITIEI IN VEDEREA RECUPERARII LOR DE CATRE PROPRIETARI! ADU-TI AMINTE CA MULTI OAMENI TOCMAI SI-AU PIERDUT RUDELE SAU LOCUINTELE AU FOST DISTRUSE, INAPOIEREA PORTOFELULUI CU ACTE E O FAPTA BUNA NATURALA.

CHIAR DACA NU E CASA SAU BLOCUL TAU SI ESTI IN ZONA DUPA CUTREMUR OPRESTE GAZUL SAU CURENTUL ELECTRIC!

SCURGERILE DE GAZE POT SI VOR PROVOCA EXPLOZII!

INCA DE ACUM POTI SA MERGI SPRE UN CENTRU DE POMPIERI SA TE INSCRII VOLUNTAR!

DACA NU ESTI RANIT INTREABA UN SALVATOR CUM POTI AJUTA CA VOLUNTAR!

NU TE ENERVA PE SALVATORI DACA TI SE PARE CA LUCREAZA INCET. EII STIU CE TREBUIE SA FACA.

DACA DISTRUGERILE SUNT MARI, ASA CUM SE ASTEAPTA SA FIE IN BUCURESTI , MA REFER LA ZECI DE BLOCURI DISTRUSE COMPLET, O STARE DE DISTRUGERE SI HAOS VA CUPRINDE ORASUL, ECHIPELE DE SALVARE NU VOR AJUNGE SUFICIENT DE REPEDE LA RANITI. PREIA INITIATIVA SI FORMEAZA CU PERSOANELE DIN JURUL TAU CARE NU SUNT RANITE, GRUPURI DE SALVARE LOCAL, INTERVENTIA TA RAPIDA VA SALVA VIETI. INVATA DE PE ACUM TEHNICILE DE PRIM AJUTOR!

IN BUCURESTI SI IN ALTE ORASE DE PE FALIE, FOARTE FOARTE MULTE BLOCURI SUNT CU RISC DE CUTREMUR, DECI POT SUFERI DISTRUGERI DE PESTE 70% IN CAZUL UNUI CUTREMUR DE PESTE 6 PE RICHTER.

AICI VA LAS NISTE LINKURI CU INDICATILE AMANUNTITE DE REACTIE IN CAZ DE CUTREMUR.

http://www.stopincendii.ro/reguli-comportare-cutremure/

http://www.isujbv.ro/file/repository/informare-preventiva/Brosura_cutremur.pdf

Fara sa vreau sa creez panica vreau sa vedeti poze cu bucurestiul dupa cutremurul din 1977′ de 7 grade pe richter

6 1 2 3 cutremurul din 4 Martie 1977 Bloc ingenunchiat in intersectia Stefan cel Mare cu Viitor

Anunțuri

2 gânduri despre „Ce trebuie sa faci in caz de cutremur!

 1. Ni se tot spune sa inchidem gazele si curentul electric in caz de cutremur.
  Oricine a trait insa un cutremur major stie ca NU AI TIMP SA FACI ASTA! Daca e un cutremur major nu te poti tine pe picioare, nicidecum sa alergi spre bucatarie si spre contorul electric ! Ba chiar se deformeaza tocurile usilor si nu mai poti sa le deschizi- daca stai intr-un bloc inalt, cu balans mare.

  De asemenea, este absolut unutil sa-ti faci provizii de alimente in casa: daca Doamne fereste cade blocul si nu ai murit sub el, inseamna ca esti prins sub daramaturi si nu ai cum sa ajungi la camara , care a ajuns si ea in ruine.
  Sfatul cu iesitul afara dupa cutremur si indepartarea de blocuri si de stalpi e cam greu de aplicat: blocuri sunt peste tot si daca te gasesti intr-un cartier de blocuri, unde o sa mergi, pe jos si in cat timp vei iesi din cartierul de blocuri? Si asta- ca sa te duci unde? Spre Centru, unde sunt cladirile vechi cu risc seismic? Spre campiile inconjuratoare, ca sa ratacesti ca un caine aiurea, noaptea (poate), prin locuri necunoscute? Si asta, pana cand?

  Sfaturile de genul acesta , ca si „trusa de ajutor”data de primarie unora dintre locatari (cu apa, pansament si alte cateva fleacuri) sunt menite sa lase impresia ca autoritatie au luat masuri pentru eventualitatea unui cutremur, cand de fapt ele nu au faut NIMIC! Singurul lucru eficace ar fi fost expertizarea TUTUROR cladirilor peste 4 nivele din Bucuresti si din alte orase cu risc seismic si consolidarea celor cu risc, sau chiar demolarea si construirea altor cladiri, care sa corespunda , daca o consolidaer ar fi fost mai scumpa decat inlocuirea. (Din pacate la noi asa se intampla , pentru ca firmele de constructii ümfla”intotdeauna costurile cand e vorba de cladiri existente, astfel incat orice reabilitare devine exorbitant de scumpa).

  Primarul Oprescu a anuntat ca in caz de cutremur major, in 15 minute vor sosi buldozerele la cladirile prabusite, sa elibereze locul. Prin urmare, chiar daca ar fi supravietuitori printre ruine, in 15 minute nu vor mai fi.

 2. Sfatul ca sa stai sub un birou, mai degraba decat sub o masa iarasi nu e valabil decat daca ai un birou mare si din lemn masiv, cum nu prea se mai gasesc in zilele noastre. Mai ales la bloc, nimeni nu mai are astfel de birouri, care sunt prea mari pentru incaperile mici din blocuri. Birourile actuale sunt la fel de subrede ca si mesele. Apoi, intr-o casa de obicei se gaseste cel mult un birou. Presupunand ca toti membrii familiei se reped sa intre sub el, , nu o sa iasa nimic bun de aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s